***** Verhalen Alblasserdam *****

VERHALEN VAN DE KORTLANDEN UIT ALBLASSERDAM.

 

Alblasserdam A – 01

♣ DE SCHEEPSWERVEN  ‘ST. JORIS’   EN   ‘DE  NAARSTIGHEID’   VAN DE JONG,  KORTLANDT  EN  ANTHONIJ ♣Aan het eind van de beschrijving over de nazaten van Mathijs Korteland (1730-1809) vraagt Aris zich af of deze familie wellicht eigenaar was van een scheepswerf. Dat blijkt inderdaad zo te zijn.Rond 1820 was zijn zoon Pieter(1764-1831) eigenaar van een werf in Rotterdam en dat is tot en met 1911 zo gebleven. De laatste 35 jaar onder de naam: Scheepswerf Gebroeders Kortlandt – Houtlaan 25 – Rotterdam.          Bij akte d.d.31-12-1875 (Notaris W.S. Burger) is tussen Hendrik Kortlandt en Pieter Hermanus Kortlandt overeengekomen dat de zaken, tot dan gedreven onder de naam: De Jong, Kortlandt & Anthony per 01-01-1876 voor gemeenschappelijke rekening voortgezet wordt onder de naam van: Firma Gebroeders Kortlandt.

Naar het verhaal

 

 

Alblasserdam A – 02

♣ ANTON KORTLANDT  ♣  HAVENMEESTER VAN ROTTERDAM ♣Ten tijde van de Duitse inval ligt het passagiersschip STATENDAM  afgemeerd aan de kade bij de vertrekhal van de Holland-Amerika Lijn, niet ver van de Maasbruggen. Op 11 mei 1940 nemen Duitse militairen met mitrailleurs posities in op het schip. Daarop wordt de STATENDAM door Nederlands geschut in brand geschoten en gaat volledig verloren. Het sloopbedrijf schenkt de scheepsbel van de STATENDAM aan havenmeester Anton Kortlandt. Sindsdien prijkt de bel op het hoofdkantoor van het havenbedrijf.Van Anton is bekend dat hij moeite had met de bezetting door de Duitsers en nog op 31 augustus 1941, de verjaardag van de koningin, droeg hij een oranje goudsbloem in zijn knoopsgat !!

Naar het verhaal

 

 

♣ ANTON KORTLANDT ♣ OOK EEN SOLDAAT VAN ORANJE ♣

Soldaat van Oranje klinkt voor de meeste wel bekend, maar weten we ook dat Anton Kortland, de Havenmeester van Rotterdam hier ook een belangrijke rol heeft gespeeld. Met name zijn betrokkenheid bij het overzetten van Nederlanders naar Engeland.Tijdens één van de mislukte afhaalacties lukte het Hazelhoff Roelfsema wel om zelf aan land te komen en in Engels marine-uniform door Scheveningen te lopen. De scène uit de film Soldaat van Oranje die dit uitbeeldt is volstrekt conform de werkelijkheid.

Naar het verhaal

 

 

 

Naar de volgende pagina

Naar de vorige pagina

Terug naar de Startpagina

 

Reacties zijn gesloten.